Een dik kussen staat niet per se gelijk aan lekker zitten. Stel, je bank is al 45 cm hoog. Als je er dan ook nog een kussen van 10 cm dik op legt, bungelen je benen boven de grond. Zelfs 5 cm is dan al bijna te dik. Kijk dus allereerst naar de kale zithoogte en baseer hier de dikte van je zitkussen op, zodat je de perfecte totale zithoogte krijgt.

De kale zithoogte van je zitplek meet je vanaf de grond, tot de bovenkant van je zitvlak.

Daarna kun je bepalen wat voor zitting je graag wil en kan hebben en wat dan een fijne dikte voor je zitkussens is. Is je kale zithoogte 35 cm? Dan kun je dus voor kussens van 5 tot 15 cm dik gaan, afhankelijk van de zitting die je wil (loungen of actief zitten: wat verder naar beneden lees je hier meer over).
Is je kale zithoogte al 45 cm, dan zit je dus al op een vrij actieve zithoogte en kunnen je zitkussens niet heel dik meer worden.

Bovenstaande advies geldt voor strakke zitkussens. Wil je graag plof zitkussens? Dan mag de kale zithoogte van je zitplek niet hoger zijn dan 35 cm.

Tip! Lees ook onze Lieve Daantje over dit onderwerp!

dikte zitkussens
 

 

Wat is een actieve zit en wat is een lounge zit?

Wij noemen de totale zithoogte van je bank een actieve of een lounge zitting. Heel simpel gezien, voor een loungebank wil je een lounge hoogte creëeren en voor een keukenbankje wil je een wat actievere zit. 

Een lounge zitting

Een lounge zitting is een totale zithoogte van zo'n 40-45 cm. Op een loungebank of relaxte stoel zit je wat lager en dieper, hier zit je graag comfortabel en relaxed met een drankje, tablet of boek in je handen. Zitbanken in de woonkamer hebben vrijwel altijd een lounge zitting, hier kun je lekker de hele avond voor de tv 'hangen'. Bij een lounge zitting wil je niet graag meer opstaan. Dat gaat ook wat minder makkelijk.
Ideaal voor loungebanken, diepe zitplekken (> 60 cm) en die mooie, oude rookstoelen.

Een actieve zitting

Recht zitten, handjes op tafel, dat is goed voor je rug. Bij oma aan de eettafel werd niet gelounged. Inmiddels weten we dat ook een actieve zit gewoon heel lekker kan zitten en ook echt fijner is tijdens het eten, het natafelen met een spelletje of wanneer je even rustig de krant wil lezen. Een actieve zitting is zo'n 45-50 cm hoog, van grond tot de bovenkant van je kussen. Ideaal voor keukenbankjes, ondiepere zitplekken (< 60 cm) of wanneer je niet graag onderuit gezakt zit.

 

Wanneer je weet welke dikte je zitkussens mogen krijgen, is het natuurlijk ook fijn om te weten welke vulling(en) je dan kan kiezen.

Hier vind je meer info over onze verschillende vullingen en wanneer je deze het beste kunt kiezen. 

 

< terug naar Academy