Vlekkentips

B


Bessen
Heeft die blueberry muffin of bessenjam zijn sporen achtergelaten? Bessenvlekken verwijder je door de bevlekte stof vijf minuten in witte azijn of citroensap te laten weken. Spoel goed af met koud water en daarna mag de stof de wasmachine in zoals normaal.
Zit de stof vast aan je meubel? Ook dan doet azijn zijn werk. Smeer het op de vlek zonder te wrijven. Naderhand kun je de stof reinigen met water en eventueel wat (af)wasmiddel.
Bloed
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Gelukkig zijn bloedvlekken prima te verwijderen met de juiste aanpak. Ben je er meteen bij? Spoel de vlek dan direct uit de stof met koud water. Daarna kun je de stof eventueel laten weken in koud, zout water. Gebruik nooit heet water om bloed te verwijderen, dit fixeert de vlek juist!
Een andere veelgebruikte truc is de bloedvlek deppen met melk (liefst volle). Na het spoelen met water of melk kan de hoes gewoon in de wasmachine.
Is het bloed al opgedroogd? Geen stress. Week de stof in een oplossing van ammoniak en water voordat je de hoes wast in de wasmachine. Ook de stof bevochtigen met of laten weken in waterstofperoxide kan bloedvlekken laten verdwijnen. Test altijd eerst op een onopvallend deel van de stof, voordat je losgaat op de rest van het kussen.
Boter / vet
Grrrr… je toast of boterham is gevallen en natúúrlijk met de besmeerde kant naar beneden. Godzijdank heb jij deze tip gevonden en weet je over een paar seconden dat je naar de fles Dubro of Dreft moet grijpen.
Verwijder eerst alle overtollige boter voordat je het afwasmiddel opspuit en inwrijft met een zacht borsteltje (bijvoorbeeld een oude tandenborstel). Laat een uurtje intrekken en was de stof daarna in de wasmachine zoals je gewend bent. Je kunt ook een pasta maken van waspoeder en water. Wrijf de pasta op de vlek, laat 30 minuten zitten en was de stof zoals aangegeven.
Braaksel
Een iets te gezellige borrel kán resulteren in braaksel op je loungekussens of eetbank. Niet getreurd. Als je er azijn gemengd met water op giet, was je het braaksel er na vijf minuten inwerken gewoon uit.
 

C


Chocola
Chocola past goed bij zowat alles, maar niet bij je bankstel. Begin met het zoveel mogelijk wegschrapen van de chocoladevlek. Daarna maak je een sopje met Dubro of Dreft om de resterende vlek voorzichtig mee te verwijderen. We hebben ook ooit gehoord dat chocolade er goed uit gaat met volle melk. Na het deppen met afwasmiddel of melk mag de kussenhoes in de wasmachine.
 

D


Dennensap / hars
Fervent boomknuffelaar? Of even uitgerust op het bankje tijdens een boswandeling? Harsvlekken en vlekken van dennensap zijn niet de fijnste om te verwijderen. Toch gaat het je lukken. Loop ten eerste naar de vriezer en pak een ijsblokje. Dit heb je nodig om de vlek te bevriezen, om de resten vervolgens weg te kunnen schrapen. Gebruik hierna een doek gedrenkt in ontsmettingsalcohol om de rest van de vlek te verwijderen en spoel de stof vervolgens af met koud water.
Als de vlek ondanks dit alles stug blijft zitten, behandel hem dan met wat vloeibaar wasmiddel. Laat vijf minuten intrekken en was daarna volgens de wasinstructies. Droog de stof niet voordat al het sap verdwenen is.
 

F


Frisdrank
De meest voorkomende frisdrankvlek is de colavlek. Als je met cola morst, geeft dit vieze bruine vlekken op jouw frisse stof. Niet leuk! Gelukkig verdwijnt niet al te eigenwijze cola met een warm sopje. Werkt dit niet, dan doen wat druppels citroensap op de vlek het werk wel.
Stoffen met andere frisdrankvlekken kun je gewoon met een sopje afnemen en/of in de wasmachine doen.
 

I


Inkt
Inkt heeft het prima naar zijn zin op je kussen. Niet getreurd dus als je eerste pogingen om het te verwijderen niet bijster succesvol zijn. De beste aanpak is de vlek eerst voorzichtig deppen (niet wrijven) met een watje of schone katoenen doek met een paar druppels ontsmettingsalcohol. Doe dit gerust een paar keer achter elkaar, tenminste als je eerst op een onopvallend stukje stof getest hebt en de alcohol de stof niet verkleurt.
Melk wil ook nog wel eens helpen, als het met alcohol niet lukt. Als laatste redmiddel kun je de vlek nog schrobben met een tandenborstel met druppel afwasmiddel erop. Daarna even wassen en drogen volgens de onderhoudsinstructies van de stof en je kussen is weer inktvrij.
 

K


Kaarsvet (was)
Kaarsvetvlekken op je kussen overkomen de beste, dus schaam je niet. Is de vlek nog nat? Dep het kaarsvet dan zoveel mogelijk op met keukenrol. Is het vet al opgedroogd, schraap het er dan af. Leg vervolgens de kussenhoes op de strijkplank, met een schone theedoek of stuk keukenpapier erbovenop. Strijk eroverheen totdat al het kaarsvet gesmolten en opgenomen is. Eventuele resterende donkere vlekken verwijder je zonder moeite met wasbenzine.
Let op: de meeste stoffen worden niet zo blij van een strijkijzer. Leg dus altijd een schone theedoek tussen je stof en het strijkijzer en begin met een lage temperatuur. Enige warmte is wel nodig, anders smelt het kaarsvet niet.
Kauwgom
Train je voor het kampioenschap kauwgombellen blazen of heb je irritante kinderen thuis die hun uitgewerkte kauwgom overal laten liggen? Grote kans dat er een keer een kauwgomvlek in je keukenbank of kussen komt. Bevries de stof dan tot hij hard wordt en schraap de kauwgom vervolgens van de stof. Plaatselijk bevriezen kan ook met een ijsklontje. Gebruik indien nodig na het wegschrapen wat ontsmettingsalcohol om de resten van de vlek te verwijderen. Even in de wasmachine en voilà.
Ketchup
Ketchup geknoeid of tomatensausvlekken? Hang de stof na het wassen buiten in de zon. Door het zonlicht verdwijnt de vlek vanzelf. Echt!
Voor de sceptici onder ons: je kunt de ketchupvlek ook insmeren met vloeibare handzeep. Daarna uitspoelen en de vlek is weg.
Koffie
Koffie is soms broodnodig om wakker te worden. Het kan dus zomaar gebeuren dat je tijdens het inschenken van je eerste bakkie nog slaapt, met een koffievlek op de bank tot gevolg. Neem eerst een slok troost (als er nog wat over is), spreek jezelf streng toe en week de stof zo snel mogelijk met koud water. Herhaal dit totdat de vlek is verdwenen.
Ook spa rood over de vlek gooien, kan helpen. De spa bruist de vlek weg.
Blijkt de koffievlek toch hardnekkig? Behandel hem met vloeibaar wasmiddel of een pasta van wasmiddel en water. Laat ongeveer een kwartier zitten, spoel goed uit en laat de stof pas opdrogen als de vlek er helemaal uit is. Wedden dat je inmiddels klaarwakker bent?
 

M


Mosterd
Afwasmiddel en azijn paraat? Mooi. Mosterdvlekken verdwijnen door ze uit te spoelen in een handwarm sopje. De restvlekjes kun je deppen met een beetje azijn.
 

R


Rode wijn
Rode wijn is fijn, maar niet in combinatie met je mooie kussen. Gelukkig is er een aantal manieren om rodewijnvlekken te verwijderen. Lees en doe er je voordeel mee.
Waterstofperoxide met afwasmiddel
Ten eerste waterstofperoxide met afwasmiddel. Breng zo snel mogelijk nadat het glas omgevallen is een oplossing van 3 delen waterstofperoxide en 1 deel vloeibaar afwasmiddel aan. Dep met een schone, droge doek om de vlek te verwijderen. Dep door totdat de vlek is verdwenen. Wrijf niet, dit fixeert de vlek juist. Zodra de vlek eruit is, kan de kussenhoes gewassen worden volgens de instructies.
Lauw of warm water
Heb je geen waterstofperoxyde in huis en ben je er wel snel bij? Gebruik direct na het ongelukje lauw of warm water en het vlekkenprobleem is verleden tijd. Als dit niet lukt - omdat je de vlek pas na het etentje of de volgende ochtend ontdekt – check onze tip verderop met baking soda.
Spa rood
Rodewijnvlekken op je kussen? Bruiswater wil ook nog wel eens werken. Schenk niet alleen een spaatje in voor de knoeier, maar gooi het ook over de vlek. Het koolzuur bruist de vlek weg.
Baking soda
Dé tip die zelfs bij ingedroogde vlekken werkt. Doe een papje van baking soda en water op de vlek, laat het intrekken en doe de hoes daarna in de wasmachine.

Wil het ondanks alles niet lukken de vlek te verwijderen? Een volgende fles openen verzacht het leed.
 

S


Schimmel
Schimmel in je kussens kan voorkomen, zeker als je de kussens opslaat in een vochtige of slecht geventileerde ruimte. Een spons met azijn erop is in dit geval je beste vriend. Even deppen en de azijn vermoordt de schimmel. Nu alleen nog even een wasbeurtje en je hebt weer schone, frisse kussens.😊
 

V


Vet of motorolie
Of je nu in een autogarage werkt of veel op de fiets zit, de kans bestaat dat je via je broek vet op je keukenbank of poef smeert. Geen paniek, vetvlekken gaan er vrij makkelijk uit. Behandel de vlek met een vetverwijderend afwasmiddel als Dubro of Dreft. Kwestie van opspuiten, inwrijven, laten intrekken en daarna de hoes in de wasmachine gooien. Tien tegen één dat de vlek eruit is.
 
Vogelpoep
Hatseflats, zo vanuit de lucht op jouw mooie tuinkussen. En ook in no time weer eruit, als je groene zeep of afwasmiddel in huis hebt. Vul een emmertje met warm water met groene zeep of afwasmiddel. Dompel hier een schone spons of zachte borstel in en wrijf met lichte, draaiende bewegingen de vlek schoon. Daarna mag de kussenhoes in de wasmachine.
 

Z


Zonnebrand
Heb je een wit kussen met vlekken van zonnebrandcrème erop? Doe er wat glansspoelmiddel op (voor de afwasmachine). Laat dit een uurtje of meer intrekken en was de kussenhoes mee met de rest van de was. Vlekexit gegarandeerd.
Wat ook werkt bij zonnecrèmevlekken, is groene zeep verdund met heet water. Laat de stof erin weken en na ongeveer een uur mag je beginnen met voorzichtig schrobben van de vlekken. Gebruik hiervoor een klein borsteltje. Je zult zien: de zonnebrand laat los van de stof. Daarna kun je de kussenhoes wassen, zodat de vlek 100% verdwijnt.

Écht persoonlijke aandacht

Simpel gezegd: We zijn er om jou te helpen de beste keuze te maken. Klinkt leuk? Het is echt waar ook! Lees onze reviews maar eens.

What else?

  • Uitgebreide ordercontrole
  • Gegarandeerde levertijden
  • Niet goed, dan maken we het goed

Lees meer over onze Zekerheden

Reviews

Wij zijn blij met onze fans, en zij met ons ook!
Bestelling die een 10+ krijgt
Van Marielle
Er was iets misgegaan met de aanlevering bij het vervoersbedrijf, maar dit werd heel snel en uiterst vriendelijk opgelost. De kussens voldoen volledig aan de verwachting en zijn van goede kwaliteit.
Super snelle levering!
Van Linda
Na ontvangst van de kleurstalen hebben we onze kussens en hoezen besteld. Tot onze grote vreugde werden deze ruim twee weken eerder dan de bevestigde leverdatum al geleverd!
We werden keurig op de hoogte gehouden via de mail, we zijn super blij met onze kussens!
Blij met kussenhoezen
Van Corrie
Ik ben zeer tevreden over mijn bestelling. Deze keer nieuwe kussenhoezen voor onze camper. Staaltjes stof (gratis) maakten de keuze echt makkelijk, het online stappenplan voor wat je precies nodig hebt en hoe je de maten neemt werkt perfect. Daarnaast wordt alles in mijn ervaring prachtig op tijd geleverd. Heel erg tevreden. Inmiddels heb ik over de jaren heen nieuwe vullingen voor een hoekbank besteld, nieuwe kussens voor in een stacaravan, een nieuwe hoes voor onze tweedehands rotan bank buiten en nu dus camper kussenhoezen. Perfect alles!

We gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Voor meer informatie of het wijzigen van instellen kijk je naar ons cookiebeleid.